1512 - Girişimcilik Destek Programı (BiGG)

+
-
0

TÜBİTAK, BiGG ile girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek veriyor.

TÜBİTAK BiGG Ekosistemini oluşturan, birlikte başarma ve beraber büyümeye hizmet etmek üzere çalışan, BİGG firmalarının mentorlar, yatırım fonları ile bir araya getirme amacıyla oluşturulan BİGG Portal Uygulaması hayata geçirilmiştir.

1512 Girişimcilik Destek Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

Bu program yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yönelik aşağıda açıklanan üç aşamadan oluşmaktadır. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebilir.

a) Aşama 1; girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunduğu, uygulayıcı kuruluşun bu iş fikirlerini değerlendirdiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmeti sundukları aşamadır. Bu aşamada girişimcilere  mentorluk, iş birliği ağları oluşturma, eğitim vb. destekleri sağlayan Uygulayıcı Kuruluşlar, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin teknik ve ticari açıdan doğrulanması çalışmalarını yürütür.  Aşama 1, girişimcilik proje desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanır.

BiGG Girişimcilerine Hizmet Verecek Yeni Uygulayıcı Kuruluşların Sayısı Arttı

TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında, 2023-2025 döneminde girişimcilere hizmet verecek yeni uygulayıcı kuruluşların sayısı arttı.

TÜBİTAK’ın “Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma Yaklaşımı” ile güncellenen, sektörel ve bölgesel iş birliklerinin önceliklendirildiği yeni Uygulayıcı Kuruluş modeline 13 kuruluş daha dâhil oldu.

1601-2022-2 kodlu 1512 Girişimcilik Destek Programı - BiGG - 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı kapsamında 13 kuruluş, desteklenmesine karar verilen projelerdeki kuruluşların onayı ile projelere ortak kuruluş olarak dâhil oldu. Böylece yeni Uygulayıcı Kuruluş sayısı 149’a ulaştı.

"Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” motivasyonunun bir yansıması olarak desteklenen 37 projede yer alan 149 kuruluşun 37’si üniversite, 10’u üniversite Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) birimi ve TTO AŞ, 43’ü Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2’si kamu araştırma merkezi ve enstitüsü, 3’ü TEKMER, 4’ü Araştırma Altyapısı, 6’sı banka ve iştiraki, 5’i girişim sermayesi fonu veya melek yatırımcı ağı, 39’si sermaye şirketi olarak belirlendi

Yetkinliklerini birleştirerek girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan ve 2023-2025 döneminde BiGG Programı 1. aşama süreçlerini yürütecek olan kuruluşlar, girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikri başvurularını toplayarak değerlendirecek, uygun buldukları iş fikirlerini ön kuluçkaya alarak iş fikri doğrulama süreçlerinden geçirecek ve nitelikli iş planı hazırlama hususunda girişimcilere destek olacaktır.

b) Aşama 2; iş planlarının bu Uygulama Esasları çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlayan aşamadır. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan iş planları için girişimciden tanımlı bir zaman aralığı içinde kuruluş tanımına uygun şirket kurması istenir. TÜBİTAK ile kuruluş arasında sözleşme imzalanmasından sonra kuruluşa teminat alınmaksızın hibe olarak girişimcilik proje desteği sağlanır. Girişimcilik proje desteği ile kuruluşun iş planı çerçevesinde gerçekleştireceği kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme (ticari prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb.) faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüştürülmesi çalışmaları Aşama 2 dahilindedir. TEYDEB Aşama 2 süresince kuruluşun isteğine bağlı olarak iş rehberi desteği sağlayabilir.

c) Aşama 3; kuruluşun bir önceki aşamada elde ettiği çıktıların, Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyellerinin arttırılmasını amaçlayan aşamadır. Aşama 3, kuruluşun proje önerisi hazırlayarak TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurması ve teknolojik doğrulaması yapılmış projenin bu programa özel kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlar. Bu aşamada detay tasarım, ticari prototipin işlev ve performans bakımından iyileştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetler gerçekleştirilir. TÜBİTAK 1512 kodlu Programın 2. Aşaması kapsamında destek alarak kurulmuş olan şirketler veya 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği alarak kurulmuş olan şirketler, destek bitiş tarihinden sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir. Aşama 3 kapsamında projelerin desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinde TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ait Uygulama Esasları hükümleri uygulanır.

3. Aşama başvuruları 1507 Programı çağrılarından bağımsız olarak http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden yapılabilmektedir. 3. Aşama başvurusu 1507 Programı çağrılarının beklenmesine gerek yoktur. 

Destek Kapsamı

Destek Süresi

a) Aşama 1’de uygulayıcı kuruluşa, TÜBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında sağlanacak destek ile yürütülecek faaliyetlerin destek süresi uygulayıcı kuruluş belirleme çağrısında belirtilir.

b) Aşama 2 kapsamında  iş planlarına ilişkin proje faaliyetlerinin destek süresi ek süreler de dahil olmak üzere en fazla onsekiz (18) aydır.

c) Aşama 3 kapsamında desteklenecek projeler için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esaslarında belirtilen destek süreleri geçerlidir.

Destek Miktarı

Aşama 1 için TÜBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri geçerli olup uygulayıcı kuruluşlara sağlanacak destek tutarı ve içeriği uygulayıcı kuruluş belirleme çağrısında belirtilir.

Aşama 2 için; girişimcilik proje desteği en fazla dokuz yüz bin (900.000) TL’dir. Desteğin veriliş şekli açılan çağrılarda belirtilmiştir.

Aşama 3 için; TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hükümleri geçerlidir.

Desteklenen Gider Kalemleri

a) Personel giderleri,

b) Seyahat giderleri,

c) Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,

d) Malzeme ve sarf giderleri,

e) Yurtiçi ve yurtdışı hizmet alım giderleri,

Desteklenmeyen Giderler

Girişimcilik proje desteğinin proje desteği bileşeni kapsamında aşağıda belirtilen giderler destek kapsamı dışındadır:

a) katma değer vergisi,

b) Yüksek öğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları hariç, kuruluş ortaklarının kuruluş/firma dışında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) veya (c) bendine tabi olması durumunda, söz konusu kuruluş ortaklarının projedeki çalışmalarına karşılığı olan personel giderleri, 

c) her türlü kar, fırsat maliyeti, sermaye kullanım maliyeti,

d) amortismanlar, depozitolar, avans ödemeleri, sözleşme masrafları,

e) dağıtım, pazarlama ve reklâm giderleri,

 f) patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret ve marka tescil giderleri,

g) huzur hakkı, murahhas azaya ödenen üyelik ücretleri, brüt ücretin yanında teşvik, motivasyon, vb. prim giderleri,

h) personele nakdi ya da ayni olarak verilen yemek,  servis ulaşım giderleri ve sosyal yardımlar,

i) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kuruluş ortaklarına ait sigorta primleri,

j) şehir içi nakliye giderleri (gümrüklerden ve limanlardan yapılan nakliye hariç), kargo ve posta giderleri,    

k) seyahatlerde araç kiralama ve seyahatlerde kullanılan yakıt giderleri,

l) teknolojik doğrulama faaliyetleri ile ilintili olmayan üretime yönelik altyapı yatırımı ağırlıklı giderler,

m) vergi mevzuatında kabul edilmeyen giderler,

n) inşaat ve tesisat giderleri,

o) CE (test giderleri hariç) ve kalite belgelendirme giderleri.

p) AGY112, AGY312 doküman hazırlama veya hazırlatma giderleri, muhasebe, sekreterlik vb. idari giderleri,

r) fotokopi makinesi, projeksiyon cihazı gibi büro makineleri, büro mefruşatı ve kırtasiye malzemeleri,

s) ısıtma, aydınlatma ve üretimde sarf edilen enerji masrafları, su giderleri,

t) telefon, faks, haberleşme, internet kullanım maliyetleri,

u) ofis, depo, stand kira giderleri,

v) konaklama giderleri.

Aşama 3 kapsamında desteklenmeyen giderler için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esasları geçerlidir.

Önemli Hususlar

Bilim Kurulu’nun 07/03/2015 tarihli kararı ile yürürlüğe giren “TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği Programı Uygulama Esasları” 26/01/2021 tarihi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Kimler Başvurabilir?

Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, çağrıda belirtilen nitelikleri taşıyan, ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun kişiler başvuru yapabilir.

Başvuru Formları

Programın 1. Aşamasına başvurular 1601 Programı çağrısı ile belirlenen Uygulayıcı Kuruluşlar tarafından kabul edilecektir. 2. Aşama başvuruları ise 1. Aşamada başarılı bulunan girişimci tarafından PRODİS uygulaması üzerinden alınacaktır. Aşağıdaki 2. Aşama iş planı başvuru dokümanlarının başvuru öncesinde taslak olarak hazırlanması faydalı olabilir.

E-Başvuru

Girişimci, uygulayıcı kuruluşun desteği ile hazırladığı 2. Aşama başvurusu olan iş planını Girişimcilik Destek Programı çağrısı takvimine uygun olarak http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi (PRODİS) uygulaması üzerinden (güvenli elektronik imza kullanılarak veya kullanılmadan) yapar. Başvuru süreci ile ilgili bilgiler PRODİS uygulamasının yukarıda verilen internet adresinde yer almaktadır.

Programın başvuru, değerlendirme, izleme ve sonuçlandırma süreçlerine ilişkin detaylı bilgi için “Girişimcilik Destek Programı Çağrı Duyurusu” ve “1512 Girişimcilik Destek Programı Uygulama Esasları” incelenmelidir.

Kriterler

Aşama 2’ye sunulan iş planları panel yöntemiyle değerlendirilir. Panelist aşağıdaki üç boyutun kriterlerini dikkate alarak iş planını değerlendirir:              

 a) İş planının teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü,

 b) İş planının uygunluğu ve yapılabilirliği,

 c) İş planının ticarileşme potansiyeli.

Yöntem
  • Aşama 1 kapsamında girişimcilerin sundukları iş fikirleri 1601 Programı çağrısıyla desteklenen uygulayıcı kuruluşlar tarafından TÜBİTAK’ın uygun gördüğü yöntemlerle değerlendirilir.
  • Aşama 2’ye sunulan iş planları panel yöntemiyle değerlendirilir. İş planları TÜBİTAK tarafından belirlenen panellerde en az 3 panelistin katılımı ile değerlendirilir. Panelistler dışında TÜBİTAK tarafından her panel için bir moderatör belirlenir. Panelde iş planı hakkında tüm panelistlerin “Kriterler” bölümünde belirtilen üç boyutun kriterleri dikkate alınarak değerlendirmeleri alınıp tartışmalar tamamlandıktan sonra iş planına ilişkin panel görüşü oluşturulur.
  • Aşama 3 başvuru dokümanı TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esasları kapsamında değerlendirilir.
Formlar

Programa yapılan ikinci aşama başvurular, paneller ile değerlendirilecektir.

İzleme ve Sonuçlandırma

Girişimci, iş planının dönemsel gerçekleşen faaliyetlerini ve harcamalarını içeren AGY312 en geç gerçekleşme dönemini takip eden ikinci (2 nci) ayın sonuna kadar TÜBİTAK’a sunar.  İş planı; AGY112, sözleşme, destek karar yazısı ve varsa rehber raporu doğrultusunda TEYDEB proje teknik uzmanı tarafından ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme sonrasında mali değerlendirme yapılır.

AGY312’nin mali değerlendirmesi kapsamında TÜBİTAK bünyesindeki mali değerlendirme uzmanı tarafından AGY500 incelenir. AGY500, rapor dispozisyonuna uygun bulunursa, proje teknik uzmanının ön değerlendirmesi dikkate alınarak iş planının ilgili dönem harcamalarına ilişkin “Harcama ve Gider Belgeleri Kabul Formu” mali değerlendirme uzmanı tarafından düzenlenir.

İzleyici; iş planının ilerleyişi ve kazanımları, desteklenecek harcama ve giderler ve benzeri konulara ilişkin görüş ve önerilerini raporladığı AGY412’yi; dönem raporu, varsa rehber raporu, gider formları, AGY112, TÜBİTAK tarafından iletilen notlar ile kuruluşu yerinde yapacağı ziyareti esas alarak hazırlar.

Mali değerlendirme sonucunda Harcama ve Gider Belgeleri Kabul Formu düzenlenmiş ve talep edilen AGY412 raporu gönderilmiş ise AGY312 üzerinde proje teknik uzmanı son değerlendirmesini yaparak desteklemeye esas harcama tutarını belirler.

Kuruluşa aktarılan sermaye desteği ve tüm AGY312’lerin değerlendirilmesi sonunda hesaplanan destek tutarı toplamı dikkate alınarak mahsuplaşma işlemleri gerçekleştirilir. Aşama 2 destek süreci sonlandırılır.

Yöntem

İş planı ilerleme raporları (AGY312) ; İş Planı/Proje (AGY112), sözleşme, destek karar yazısı ve varsa rehber raporu doğrultusunda TEYDEB proje teknik uzmanı tarafından ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme sonrasında mali değerlendirme yapılır.

AGY312’nin mali değerlendirmesi kapsamında TÜBİTAK bünyesindeki mali değerlendirme uzmanı tarafından AGY500 incelenir. AGY500, rapor dispozisyonuna uygun bulunursa, proje teknik uzmanının ön değerlendirmesi dikkate alınarak iş planının ilgili dönem harcamalarına ilişkin “Harcama ve Gider Belgeleri Kabul Formu” mali değerlendirme uzmanı tarafından düzenlenir.

İzleyici değerlendirmesi, izleyicinin kuruluşu yerinde yapacağı ziyaret sonrasında hazırlayacağı AGY412 ile alınır.

Mali değerlendirme sonucunda Harcama ve Gider Belgeleri Kabul Formu düzenlenmiş ve talep edilen AGY412 raporu gönderilmiş ise AGY312 üzerinde proje teknik uzmanı son değerlendirmesini yapar, genel gider tutarını da ekleyerek desteklemeye esas harcama tutarını belirler. Gerekli görülen durumlarda Grup Yürütme Kurulu görüşü alınır.

Kuruluşa aktarılan sermaye desteği ve tüm AGY312’lerin değerlendirilmesi sonunda hesaplanan destek tutarı toplamı dikkate alınarak mahsuplaşma işlemleri gerçekleştirilir. Aşama 2 destek süreci sonlandırılır.

Mali Hususlar ve Ödeme

Mali Hususlar ve Ödeme Bilgileri için Tıklayınız >>

Ödeme

Aşama 2’de destek kapsamına alınan sermaye desteği tutarı, sermaye şirketi ile TÜBİTAK arasında proje sözleşmesinin imzalanmasının ardından, TÜBİTAK bütçe olanakları dikkate alınarak TÜBİTAK tarafından belirlenen ve çağrı duyurusunda belirtilen usullere uygun olarak aşağıda belirtildiği şekilde destek özel hesabına aktarılır:

a) Destek kapsamına alınan bütçeye ilişkin ilk ödeme proje sözleşmesinin imzalanmasının ardından destek özel hesabına aktarılır.

b) Ara ödeme, desteğin ilk dönemine ait İş Planı İlerleme Raporunun (AGY 312) teknik ve mali incelenmesinin ardından, son ödeme ise desteğin son dönemine ait İş Planı İlerleme Raporunun (AGY 312) teknik ve mali incelenmesinin ardından, bu Uygulama Esaslarının 35 inci maddesinde belirtilen proje sonu işlemleri de dikkate alınarak destek özel hesabına aktarılır. İş planına ilişkin süre uzatımının son dönemde gerçekleştiği durumlarda kalan son ödeme iş planının yeni bitiş tarihinden sonra gerçekleştirilir.

Sıkça Sorulan Sorular
Kimler başvurabilir?

Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, çağrıda belirtilen nitelikleri taşıyan, ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun kişiler başvuru yapabilir.

Açık öğretim fakültesi mezunları başvurabilir mi?

Evet, başvuru yapabilir.

Şirket ortağı olan kişiler programa başvurabilir mi?

Hayır, başvuramaz. Başvuru yapılan tarihte herhangi bir şirketin ortaklık yapısında olan kişiler programa başvuramaz. Başvuru öncesi şirket ortaklık yapısından ayrılması durumunda başvuru yapılabilir.

Aynı çağrı döneminde birden fazla iş fikri ile başvuru yapılabilir mi?

Hayır, yapılamaz. Aynı çağrı döneminde tek bir iş fikri ile başvuru yapılabilir.

İş fikri başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?

Çağrıda belirtilen ön başvuru tarihleri arasında Uygulayıcı Kuruluşlara başvuru yapılır.

Çağrılar, hangi tarihlerde açılır?

1512 programının, her yıl en az 1 (bir) çağrısı açılır ancak çağrı tarihleri için belirli bir zaman aralığı yoktur.

İş fikri konularında sınırlama var mıdır?

Çağrı kapsamında, çağrıda belirtilen tematik alanlarda yenilik odaklı, ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürülecek iş fikri başvuruları kabul edilir.

Matbu evraklar hangi adrese gönderilir?

Çağrıda belirtilen başvuru evraklarının ön başvuru tarihinde başvuru yapılan Uygulayıcı Kuruluşa ibraz edilmesi gerekmektedir.

Aşama 1’de verilecek girişimcilik eğitimi ücretli midir?

Hayır, Uygulayıcı kuruluşların 1. Aşama sürecinde yürüttüğü faaliyetler ve girişimciye sağladığı eğitimler ücretsizdir.

Şirket kuruluş giderlerinde herhangi bir indirim/muafiyet uygulanır mı?

Evet uygulanır. 2. aşamada destek alan girişimciler, Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde, şirket kuruluş giderlerine uygulanan indirim ve muafiyetlerden yararlanabilirler.

Aşama 3 başvurusu ne zaman ve nasıl yapılır?

TÜBİTAK 1512 kodlu Programın 2. Aşaması kapsamında destek alarak kurulmuş olan şirketler, 2. Aşama destek bitiş tarihinden sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir. 3. Aşama başvuruları 1507 Programı çağrılarından bağımsız olarak http://eteydeb.tubitak.gov.tradresindeki çevrimiçi (online) uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden yapılabilmektedir. 3. Aşama başvurusu için 1507 Programı çağrılarının açılmasının beklenmesine gerek yoktur.

İletişim

TÜBİTAK - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

TÜBİTAK EK Hizmet Binası

İşçi Blokları Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad.

No: 51/C Çankaya ANKARA

Tel: (312) 298 94 49

Program süreçleri ile ilgili sorularınız için e-posta adresi:  bigg@tubitak.gov.tr

Genel Bilgi

Destek Kapsamı
paragraph-id--1055
Süreç
paragraph-id--1056
Önemli Hususlar
paragraph-id--1057

Başvuru

Kimler Başvurabilir?
paragraph-id--1058
Başvuru Formları
paragraph-id--1059
Açık Çağrılar
paragraph-id--1061
E-Başvuru
paragraph-id--1062

Değerlendirme

Kriterler
paragraph-id--1063
Yöntem
paragraph-id--1064
Formlar
paragraph-id--1065
İzleme ve Sonuçlandırma
paragraph-id--1067

İzleme

Formlar
paragraph-id--1068
Yöntem
paragraph-id--1069
Mali Hususlar ve Ödeme
paragraph-id--1070

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--1088

Yardım

Sıkça Sorulan Sorular
paragraph-id--1090
İletişim
paragraph-id--1102
Yardım Kılavuzları
paragraph-id--1103