# Ericsson, 332 Patent Varlığını Bir Lisanslama Firmasına Sattı!

Kaynak: https://www.patentraporu.com/article/ericsson-332-patent-varligini-bir-lisanslama-firmasina-satti
Yayın: Patent Raporu · 2026-09-17

> Ericsson, 89 patent ailesini kapsayan 332 patent varlığını VideoLabs'ın iştiraki Certitude Networks'e devretti.

#### Ericsson, İletişim Ağları ve Siber Güvenlik Patentlerini VideoLabs’e Sattı

Telekomünikasyon şirketi Ericsson, iletişim ağ altyapısı, bulut bilişim ve siber güvenlik teknolojilerini kapsayan patent portföyünü VideoLabs’e sattı. Yeni kurulan VideoLabs iştiraki Certitude Networks aracılığıyla gerçekleştirilen işlem, 89 patent ailesine ait toplam 332 patent varlığını kapsıyor. Satışın finansal koşulları ise açıklanmadı.

Ericsson’un yirmi yılı aşkın Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği bu patentler, sabit işlevli ağ donanımlarından yazılım tabanlı ve bulut uyumlu altyapılara geçişte kullanılan çeşitli teknolojilerle ilgili. Portföyde yazılım tanımlı iletişim ağları, veri merkezleri, bulut kaynaklarının yönetimi, veri depolama, ağ performansının izlenmesi, ağ trafiğinin sistemler arasında dengeli dağıtılması ve konteyner tabanlı uygulamaların güvenliği gibi alanlara yönelik buluşlar bulunuyor.

Siber güvenlik teknolojileri de portföyün önemli bir bölümünü oluşturuyor. Patentler, sistemleri erişilemez hale getirmeyi amaçlayan dağıtık hizmet engelleme (DDoS) saldırılarına karşı koruma, farklı noktalardan eş zamanlı yürütülen saldırıların tespiti, şifreleme anahtarlarının güvenli biçimde yönetilmesi ve bulut ortamındaki sistemlerin birbirinden güvenli biçimde ayrılması gibi çözümleri kapsıyor.

#### Patentler Aktif Olarak Lisanslanacak

Certitude Networks, satın aldığı patentleri bulut ve iletişim ağ altyapısı geliştiren veya işleten şirketlere lisanslamayı planlıyor. Potansiyel lisans alanlar arasında büyük ölçekli bulut hizmeti sağlayıcıları, iletişim ağlarına yönelik ekipman üreticileri, teknoloji şirketleri ve siber güvenlik firmaları yer alıyor.

Bu gelişme, patentlerin yalnızca ürün geliştiren şirketlerin elinde değer kazanmadığını da gösteriyor. Ericsson tarafından geliştirilen teknolojiler artık lisanslama konusunda uzmanlaşmış bir şirket tarafından yönetilecek. VideoLabs, patentli teknolojileri kullanan şirketlerle lisans sözleşmeleri yaparak patent portföylerinden gelir elde edilmesine odaklanıyor. Şirkete göre VideoLabs’in lisanslama uzmanları, kariyerleri boyunca 10 milyar doların üzerinde patent lisanslama geliri oluşturdu.

VideoLabs CEO’su Joe Chernesky, satın alınan portföyün Ericsson’un yazılım tanımlı ve bulut tabanlı ağ teknolojilerine yönelik onlarca yıllık yatırımının sonucu olduğunu belirtti. Şirket, patentleri adil ve şeffaf bir lisanslama modeliyle kullanıma sunacağını açıkladı.

#### Ericsson Neden Patentlerini Sattı?

Ericsson, 60.000’den fazla tescilli patentten oluşan geniş bir portföye sahip. Şirket, patent lisanslamanın yanında belirli patentlerin satışı ve devri gibi farklı ticarileştirme yöntemleri de kullanıyor.

Ericsson Fikri Mülkiyet Hakları Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mathias Hellman, bu satışı şirketin geliştirdiği teknolojilerden makul bir getiri elde etme yöntemlerinden biri olarak tanımladı. Seçilen patentlerin VideoLabs’e devredilmesi, Ericsson’a doğrudan bir ticarileştirme kanalı sağlarken lisanslama faaliyetlerinin bu alanda uzmanlaşmış bir şirket tarafından yürütülmesine imkan verecek.

#### Türkiye Açısından Ne Anlama Geliyor?

Bu gelişme, Türkiye’de telekomünikasyon, bulut bilişim, veri merkezi, ağ ekipmanı ve siber güvenlik alanlarında çalışan şirketler açısından da takip edilmeli. Certitude Networks’ün küresel bir lisanslama programı yürütmesi halinde, portföy kapsamındaki teknolojileri kullanan Türk şirketleri de potansiyel lisans görüşmelerinin tarafı olabilir.

Ancak portföyün devredilmiş olması, Türkiye’de faaliyet gösteren her şirket için doğrudan bir patent ihlali riski bulunduğu anlamına gelmez. Böyle bir riskin değerlendirilebilmesi için ilgili patentlerin hangi ülkelerde geçerli olduğu ve şirketin ürün veya hizmetlerinin patent istemlerinin koruma kapsamına girip girmediği ayrı ayrı incelenmelidir.

Bu nedenle ilgili sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin, faaliyet serbestisi analizlerini (FTO) yalnızca ürün geliştirme aşamasında değil, yeni bir pazara girerken veya kullandıkları altyapıyı değiştirirken de güncellemeleri önem taşıyor. Özellikle bulut ve ağ teknolojileri gibi birçok patentin aynı ürün veya hizmetle ilişkili olabildiği alanlarda, üçüncü taraf patent portföylerinin düzenli olarak izlenmesi olası lisanslama ve ihlal risklerinin daha erken fark edilmesini sağlayabilir.

- Kaynak: [VideoLabs acquires foundational network infrastructure and cybersecurity patent portfolio from Ericsson](https://www.telecomtv.com/content/digital-platforms-services/videolabs-acquires-foundational-network-infrastructure-and-cybersecurity-patent-portfolio-from-ericsson-56251/)

T

telecomtv.com

VideoLabs acquires foundational network infrastructure and cybersecurity patent portfolio from Ericsson

telecomtv.com

[](https://www.telecomtv.com/content/digital-platforms-services/videolabs-acquires-foundational-network-infrastructure-and-cybersecurity-patent-portfolio-from-ericsson-56251/)

- Kaynak: [VideoLabs Acquires 332-Patent Network and Cybersecurity Portfolio From Ericsson](https://www.citybiz.co/article/902565/videolabs-acquires-332-patent-network-and-cybersecurity-portfolio-from-ericsson/)

C

citybiz.co

VideoLabs Acquires 332-Patent Network and Cybersecurity Portfolio From Ericsson

citybiz.co

[](https://www.citybiz.co/article/902565/videolabs-acquires-332-patent-network-and-cybersecurity-portfolio-from-ericsson/)

Şeffaflık Notu

Patent Raporu’nda yayımlanan makalelerin hazırlanması sürecinde düzenleme, çeviri, özetleme ve dil bilgisi kontrolleri gibi amaçlarla ChatGPT, Claude ve Gemini gibi yapay zeka araçlarından yararlanılabilmektedir. Nihai içerik, yayımlanmadan önce editoryal kontrolden geçirilmektedir.
